03 september, 2008

Å kjøpe bolig - Les prospektet!

Selger har en opplysningsplikt. Dette betyr at han må informere om alle ting ved huset som han vet om. Måten han informerer om dette på er gjennom prospektet (salgsoppgaven). I dette skal alle relevante opplysninger om boligen bli lagt fram.

Dette gjør at dersom boligen har feks fuktproblemer, så er selger pliktig til å opplyse om dette i prospektet.

Det eneste selgeren ikke er pliktig til å opplyse om i prospektet er ting som er så innlysende at det ikke er nødvendig å si noe om det. Om feks huset er malt i noen grusomme farger, så er dette åpenbart for alle. Det gjør at selger ikke er pliktig til å opplyse om dette i prospektet.

Denne regelen gjør at du som boligkjøper forventes å ha lest prospektet grundig. Veldig grundig. Dersom det står noe i prospektet som gir grunnlag for tvil, så må du som potensiell boliggkjøper undersøke dette.

Mitt råd ved den typen undersøkelser er å kontakte megler og selger. Jeg ville sendt en epost til megler og evt. selger med mine spørsmål til hva utsagnene i prospektet betyr. Ved å gjøre det på epost kan får du dokumentert (1) at du har sett det, og spurt og (2) du får dokumentert selgers svar på spørsmålet.

Dersom du på visningen spør selger om ulike ting som kan være uklart vil du ikke kunne dokumentere hva selger har svart på dette. For å være sikker ville jeg derfor tatt denne type spørsmål skriftlig.


Dersom noe ved boligen får deg til å tvile, eller du har en mistanke om noen skjulte bomber, så er rådet klart: styr unna. Det finnes andre hus.

Og husk, framstår noe som for godt til å være sant, så er det vanligvis det.

1 kommentar:

Prinsesse Solstråle sa...

Du fremstår som for god til å være sann, men sant er det likevel!