01 september, 2008

Å kjøpe bolig - å ta forbehold

Du har kommet til det stedet i livet at du vil etablere deg. Du skal kjøpe bolig (hus). Du har lest gjennom en del prospekter på boliger. Du har bestemt deg sånn høvelig for hva du vil ha. Du har vært i banken å fått lån.

Du skal nå velge hvilket hus du skal kjøpe, du skal by og du skal kjøpe huset.

Jeg tenkte jeg skulle gi noen generelle råd om dette.

La oss begynne med budrunden.

Det øyeblikket du har levert inn budskjemaet så er du bundet. Å være bundet betyr at du er rettslig forpliktet til å gjennomføre handelen. Om du feks ikke kan innfri, eller du har glemt å tenke på noe, så kan du bli erstatningsansvarlig for selgerens tap. Det betyr at om du likevel ikke kan kjøpe huset, og selgeren så må selge det til noen andre for en lavere pris, må du betale ikke bare mellomlegget, men også eventuelle ekstra meglerhonorarer.


Derfor, ta alltid forbehold i budskjemaet.

Om du har lån i husbanken, så krever de å få godkjenne boligen. Du må derfor i budet ta forbehold om at husbanken godkjenner huset.

Om det står noe i papirene som for deg er uklart, så tar du forbehold om det punktet.


I teorien så kan du ta et forbehold om alt mulig. Du kan feks ta forbehold om at du vinner i lotto. (Jeg kjøper huset for 6 millioner, dersom jeg i løpet av den neste måneden skulle vinne over 5 millioner i lotto...).

Når du har tatt forbeholdet ditt, så vil virkningen være at budet kun binder deg, dersom forbeholdet slår inn/ikke slår inn.

Så husk: tenk gjennom hvilke forbehold du må ta, og skriv disse ned på budskjemaet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Takk for en interessant blogg