31 august, 2008

Hvordan få kompisene i fengsel.

Ja, dette er i ytterste ytterkant av hverdagsjussen. Likevel, om du skulle ønske å få kompisene dine i fengsel har jeg oppskriften:

Det første du gjør er å etablere en felles fiende. La oss si det lokale parkeringsselskapet. Du jekker opp kompisene dine på hvor ille parkeringsselskapet er. Og forteller kanskje noen hårreisende historier om hvordan de gjemmer seg rundt hjørnet, og venter til folk ar gått fra bilen for så å løpe til for å gi en bot.

Når fienden er etablert, så får du dem med på en grusom plan om en kriminell handling. Mitt eksempel er som følger:

Dere anskaffer en tønne sprengstoff. Denne plasseres utenfor kontoret til parkeringsselskapet. Timeren stilles inn på å eksplodere klokken 07.00 på morgenen, akkurat når den grusomme sjefen kommer inn.

Denne planen gjennomfører dere i fellesskap. Den rettslige konsekvensen av dette er at selv om tønnen ikke skulle detonere vil dere i fellesskap bli dømt for forsøk på overlagt/forsettlig drap.

Nå kan du kanskje innvende at en slik plan vil sende en selv også i fengsel.

Det er her det geniale (eller grusomme om du vil) kommer inn i bildet.

Etter at tønnen er plassert, og dere har forlatt åstedet, så ringer du til politiet. Du forklarer hva dere har planlagt, og du avverger ved det at tønnen går av.

Siden du har avverget denne grusommheten ved å avbryte forsøket slipper du straff. Det er nemlig en regel i norsk rett om at den som forsøker på en kriminell handling, og så avbryter forsøket, og avverger konsekvensen av det slipper straff.

Kompisene dine derimot, de har ikke avverget forsøket. Ved hjelp av din forklaring vil alle detaljene komme på bordet. De ender derfor opp med en dom på forsøk på overlagt drap. Du, som har iscenestatt det hele, planlagt det, dratt kompisene med på det slipper unna.

Lykke til med kompissviket.

PS. Om dere blir avslørt før du har fått ringt politiet, så er du i trøbbel...

Ingen kommentarer: