20 august, 2008

Hvordan komme seg ut fra psykiatrisk? (1)

Se for deg at du av en eller annen grunn blir tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling. Dørene låses bak deg og du har mistet din frihet.

Så sitter du der på rommet ditt og lurer på hvorfor i all verden du er der, og hvordan du skal komme deg ut derifra.

Juridisk kan jeg se to måter å komme seg ut derifra på.

Den første, som jeg presenterer her er å komme seg ut med vold.

Det du gjør er å ta tak i en ansatt, bruker så lite vold som mulig, du holder denne som gissel, mens du låser deg ut derifra. Da lar du den ansatte gå, og du er fri.

Så kan det innvendes: Det er da vitterlig ulovlig å både nytte vold og å ta noen som gissel.

Joda egentlig så er det jo det.

Likevel: Dersom du ikke har en alvorlig sinnslidelse (et av kriteriene for å være tvangsinnlagt) så er du holdt der ulovlig. Det er da snakk om en ulovlig frihetsberøvelse. Du kan da sammenligne det med at du har blitt holdt innestengt et hvilket som helst sted. En må da betrakte innestengelsen som et angrep mot deg, som du lovlig har rett til å forsvare deg mot. Forsvaret må ikke være uproporsjonalt og det må være tilbørlig. Du kan altså feks ikke drepe noen. Nødverge kalles dette.


Om vi tenker oss det motsatte. Du har en alvorlig sinnslidelse. Siden du lurer på hvorfor du er der, og vil ut, så har du en sterkt forvrengt virkelighetsoppfattning. Du er virkelig syk. Denne psykosen, alvorlige sinnslidelsen, gjør at du ikke vil være strafferettslig tilregnelig. Så om du gjør et slikt rømningsforsøk som jeg har beskrevet, så vil du nok fint slippe unna med det.

6 kommentarer:

Anonym sa...

utrolig nyttig hverdagsjuss dette BD, herlig bra.

bigdaddy sa...

Det kommer en til i morgen...

Jeg forstår at ikke alle er sterke nok til å klare denne. Så jeg har en for pinglene også...

orjanv sa...

hehe, her er et sitat jeg kom over..

Laws are like sausages. It’s better not to see them being made.
~ Otto von Bismarck


hører vel mer til retthistorie seksjonen din.

Sigrun sa...

"Dersom du ikke har en alvorlig sinnslidelse (et av kriteriene for å være tvangsinnlagt) så er du holdt der ulovlig. Det er da snakk om en ulovlig frihetsberøvelse.":

Stemmer dette, da? Det er vel (dessverre) ikke ulovlig å bure inne en person til psykiatrisk observasjon i 24 timer, selv om vedk. viser seg å ikke oppfylle kriteriene for tvungent psykisk helsevern?

bigdaddy sa...

Det er to bestemmelser i lov om psykisk helsevern som hjemler tvangsinnleggelse.

I § 3 - 3 er det et grunnvilkår at pasienten har en alvorlig sinnslidelse.

Observasjonsbestemmelsen gir hjemmel til å holden en pasient på tvungen observasjon i inntill ti dager. Bestemmelsen har egne vilkår.

Ett av vilkårene lyder:
"3. Det er overveiende sannsynlig at pasienten fyller vilkårene for tvungent psykisk helsevern etter § 3-3."


Det kreves altså at det er "overveiende sannsynlig" at pasienten har en alvorlig sinnslidelse (det er også andre vilkår, men bare dette er interessant for teksten).

Så jeg er litt enig med Sigrun at en egentlig kan ta et forbehold der en bare er lagt inn på observasjon.

Det er klart at om en er lagt inn på observasjon og forsøker et slikt "stunt" vil nok dette styrke antagelsene om at det foreligger en alvorlig sinnslidelse, likevel kan en også ende opp med å bli erklært frisk, og dermed strafferettslig tilregnelig.

I et slikt tilfelle, der en er frisk, må psykehuset sannsynliggjøre at det var en stor sannsynlighetsovervekt for alvorlig sinnslidelse, men at de tok feil.

Dersom dette skjer så er en, som Sigrun påpeker, ute å kjøre.

Sigrun sa...

Hver 4. pasient som tvangsinlegges i Norge, 2.500 personer hvert år, blir utskrevet etter 24 timer fordi de ikke oppfyller kriteriene i loven. Dette er hårreisende. Mange blir fryktelig traumatisert av å bli tvangsinnlagt, ofte med med politi og håndjern. I fjor sommer ble Folloklinikken dømt for flere menneskerettighetsbrudd i Oslo tingrett, fordi en småbarnsmor som frivillig hadde søkt hjelp ved en poliklinikk, ble innesperret mot sin vilje.