20 august, 2008

Om å bli påkjørt av en Latvier

Se for deg at du kjører tur i bilen din. Så kommer det en utlending, feks en latvier eller en polakk, eller bil fra et annet land langt borte.

Bilene deres kræsjer. Det er åpenbart for alle at det var utlendingens skyld. Dere fyller ut papirer, og er skjønt enige.

Etter som tiden går stusser du over at du ikke får utbetaling fra forsikringsselskapet. Eller du oppdager at du må betale egenandel og bonustap, for en skade du ikke er skyld i.

Du ringer forsikringsselskapet ditt, som vennlig forklarer deg at de ikke klarer å få tak i utlendingens forsikringsselskap, og ikke får oppgjør derifra.

Du ender da opp med å ta regninga.



Spørsmålet blir da hvordan du skal unngå denne situasjonen.

Når utlendingen har reist, så er det i praksis lite du kan gjøre. Å starte en rettsprosess i Latvia er formålsløst.

Dette gjør at du må være føre var i et slikt tilfelle.

Mitt råd er som følger:

Med en gang kollisjonen har skjedd ringer du politiet, og ber de komme til ulykkesstedet.

Når politiet har kommet forklarer du at siden det ikke er din skyld, og skadevolderen er i en utenlandsk registrert bil har du ingen sikkerhet for å få det oppgjøret du er berettighet på.

Du forklarer politiet at du nå vil benytte deg av din "retensjonsrett".

Retensjonsrett er når du holder tilbake en annens eiendel til sikkerhet for ditt eget krav. Det er dette bilverkstedet utøver når de ikke utleverer bilen til deg etter en reparasjon før de har fått sikkerhet for betaling.

Du tar da bilnøklene til utlendingens bil. Du bestiller en viking eller naf bil til å transportere bilen til et sted du kan oppbevare denne.

Bilen har du da rett til å beholde fram til du har fått sikkerhet for at kravet vil bli dekket. En slik sikkerhet er enten kontanter eller en skriftlig dokumentasjon fra en tredjepart som erklærer at denne påtar seg ansvaret.

Dersom du ikke mottar en slik sikerhet vil du etter en tid (3 måneder?) ha adgang til å selge utlendingens bil og evt. andre eiendeler du tar retensjonsrett i for å dekke ditt krav.

Salget må skje på en forsvarlig måte. Det vil være fornuftig å overlate dette til feks et bilauksjonsfirma.


Så lykke til med framtidige møter med utenlandske biler!

1 kommentar:

En rosa fugl sa...

Dette visste jeg ikke... kommer til å lese mer på bloggen din heretter, du kommer jo med så mye bra og for min del ting jeg ikke helt visste. :)