27 august, 2008

Etnisk diskriminering

Mitt inntrykk er at fram til etter 2. verdenskrig dreide kriger seg stort sett om land. At en nasjon gikk til krig mot en annen for å utvide sitt territorium, og får å øke makten til herskerne.

Etter 2. verdenskrig synes dette å ha endret seg. De siste 20 årene har det vært en rekke kriget som har blitt ført på grunnlag av etnisitet.

Det tidligere Jugoslavia var et land med mange folkegrupper. Landet ble delt inn i flere mindre land basert på hvor flertallet av de ulike etniske gruppene bodde. Denne inndelingen gjorde at i hvert av landene bodde det folk med bakgrunn i en annen etnisk grupp. Krigen på midten av 90 tallet oppstod fordi en folkgruppe ville fjerne innbyggerne fra en annen folkegruppe fra et territorium. Dette skjedde ved fordriving og massedrap.

Når en person behandles dårligere fordi denne tilhører en spesiell folkegruppe er dette etnisk diskriminering.

Etnisk diskriminering finner sted i mange ulike grader. Fra etnisk rensing, dvs at en fjerner (likviderer) andre etnisiteter fra et område til at en forakter og snakker stygt om noen fordi de tilhører en annen etnisitet.


Tidligere tiders behandling av jøder har vært typisk etnisk diskriminering.

En kunne tro at en gjorde et oppgjør med det da staten Israel ble opprettet. Nå hater en ikke jøder på grunn av deres etnisitet, men på grunn av politikken til staten Israel. Hvorvidt dette er reelt eller et vikarierende motiv er jeg usikker på.

Uansett viser måten en i dag behandler sigøynere på at vi ikke er ferdig med etnisk diskriminering. Vi er heldigvis så siviliserte at vi ikke tar livet av dem (selv om det er under 40 år siden det var offentlig politikk å tvangssterilisere dem).

Likevel ser jeg helt klart at Sigøynerne i dag blir etnisk diskriminert på samme måte som jødene har blitt gjennom historien.

Dette vil ikke jeg være med på.

Ingen kommentarer: