17 januar, 2011

Politimester Bastian - en diktator 2.

På tross av at Bastian er en diktator blir han ofte tatt i forsvar. Han er jo snill sier folk. Hvor snill er egentlig Bastian? Og hvor nøye er han med loven sin?

Loven består grovt sett av tre deler:
1. "Man skal ikke plage andre" - dette er en forbudsregel.
2. "Man skal være grei og snill" - dette er en påbudsregel.
3. "Og for øvrig kan man gjøre hva man vil!" Dette er det alminnelige prinsippet om handlefrihet. Det som ikke er forbudt eller påbudt er altså tillatt.

Problemet er at loven må tolkes. Dette gjøres av Bastian som jo er diktatoren. Dessverre for Kardemommeby tolker han den som han vil.

Kasper, Jesper og Jonathan bor i utkanten av Kardemommeby. De har ikke fast arbeid. De har ingen til å forsørge seg. De holder på å gå til grunne.

Det er åpenbart at disse har behov for støtte fra storsamfunnet. Siden storsamfunnet har valgt en enkel lovgivning uten skatt eller sosialtjeneste er en avhengig av at utøvende makt sørger for at alle er grei og snill.

Ingen er grei og snill med de tre stakkarene i utkanten av Kardemommeby. Hadde byen tatt loven på alvor ville de sørget for at Kasper, Jesper og Jonathan fikk til sitt livsopphold. Dette skjedde ikke.

En ser altså at hele Kardemommeby bryter loven. Siden Bastian er en diktator får dette imidlertid ingen konsekvenser for byen.

Når Kasper, Jesper og Jonathan i et desperat forsøk på å overleve begår tyverier, får dette imidlertid konsekvenser for dem. Da har de brutt loven, og må straffes.

Bastian tar ikke hensyn til at de gjorde dette med størst mulig grad av hensyn.
1. De gjorde innbruddene kun for å overleve.
2. Under innbruddene forsøkte de å gjøre minst mulig skade. De sang: "...og ellers så tar vi så lite vi kan..."
3. De kunne tatt med seg løven, men tenkte at det ikke ville oppfylle lovens krav om å være grei og snill.

Fikk Kasper, Jesper og Jonathan noen forsvarer? Nei, det gjorde de ikke. Deres syn på saken er ikke belyst i tekstene.


Kardemommeloven ble av diktatoren tolket slik at de svakeste tapte, og de sterkeste vant. At hele byen, inkludert Bastian, hadde brutt loven upåaktet viser at ideen om en kardemommelov er for enkel.

Politimester Bastian burde bli stilt for den intenasjonale strafferettsdomstolen!

3 kommentarer:

aina elisabeth sa...

Skal egentlig ikke kommentere det innlegget her, men var tilfeldig innom en side om en som hadde skrivi dikt om en klovn! Og så at du hadde kommentert:
Det diktet minner meg om en barnebok som jeg leste som liten. Den handlet om en klovn som kastet noen baller opp i luften.

Husker ikke boken så godt, fordi jeg var et barn da, men den var trist.

Husker at klovnen gråt.

Likevel så var det noe med de ballene. Han kastet ballene opp i luften en etter en, og helt til sist så kastet han den gule(?) ballen opp i lufta. Den gule ballen var solen.

Helt til slutt døde han.

Kjenner du boken?

Det er så trist med noe som rørte en, og så husker en ikke hvordan det var.

Poenget er uansett at diktet ditt minner meg om denne historien. Vakkert. :)

Så jeg begynnte å søke litt rundt for den hørtes ganske søt ut=)
og lurer på om den kan hete
"Guds gjøgler"^^

Solveig M sa...

interessant konklusjon! Man føler jo en viss sympati med disse tre røverne, men som barn er det vanskelig å tenke annet enn svart-hvitt om situasjonen.

På en annen side, hvor mye vet vi egentlig om Kardemommebysamfunnet? Kan vi kalle politimester Bastian en diktator? Første spørsmål må bli: Hvordan kom han til makta? Bastian er jo ansatt som politimester og har vel formodentlig en kontrakt å forholde seg til. Og som ansatt i det offentlige må vi tenke oss til at Kardemommebyens innbyggere er de som gjennom valg av bystyrerepresentanter har formet byens regler. Dersom Bastian forholder seg til dette og ikke har trådd utover sitt mandat gitt av de folkevalgte, kan vi da kalle ham en diktator?
Hitler var for så vidt folkevalgt, men han valgte å eliminere alle som var imot ham og misbruke sin makt langt utover sitt mandat.
Det er tydelig at det systemet Bastian utøver sin rolle i har visse svakheter, siden så mye makt er samlet hos en mann. Men... dikator? Det er et sterkt ord

Tord sa...

Solveig, nå antar du en del ting det ikke er støtte for i teksten: Vi hører aldri om noen demokratiske institusjoner som et bystyre eller en borgermester. Vi vet ikke hvordan politimesteren kom til makta, men det er ingen ting som tyder på at det er et statskupp heller. Men det betyr ikke så mye. En valgt president kan også bli en diktator. (Midtøsten har en del eksempler, det er enda flere i Afrika.) Styresettet i Kardemomme by er utvilsomt eneveldig. Ordet diktator gir assosiasjoner til maktmisbruk. Det kan diskuteres om ikke Bastian er skyldig i overgrep her, som juristen nettopp har påpekt. Men hvis det bare betegner maktkonsentrasjon er det ingen tvil om at politimester Bastian må regnes som en diktator.

For øvrig er det demokrati i Hakkebakkeskogen. Der har de et stort møte der alle er med og vedtar enstemmig en lov som alle siden må følge. De har derimot ingen utøvende makt, og ingen andre institusjoner.