05 desember, 2010

Hva er den seksuelle lavalder?

Det er en utbredt misforståelse i samfunnet at det er forbudt å ha sex før en blir 16, men at det er lov når en er over 16.

Realiteten er at kun seksuell utnyttelse av barn under 16 år er gjort straffbart.

Dette innebærer at to 14 åringer (eller to 12 åringer) kan ha sex med hverandre. Det er to grunner til dette. For det første rammes de ikke av straffebudet, fordi det stiller krav til at det skal være forskjell i alder og modenhet. For det andre er 14 åringene under den kriminelle lavalder, og kan følgelig ikke straffeforfølges.

Dersom en 19 åring har sex med en 14 åring stiller saken seg annerledes. Aldersforskjellen vil være så stor at det vil anses som at 19 åringen utnytter 14 åringens manglende modenhet. Dette skal 14 åringen beskyttes mot. Derfor gjør da 19 åringen en straffbar handling. Hadde det vært en 16 åring, ville det vært lovlig.

Poenget er at noen ting kan gjøres straffbare, og andre ting ikke. Barn er i utgangspunktet sine foreldres ansvar.

Så lenge det er barn, altså under 18 år, er det foreldrene som etter min mening må bestemme om de skal ha sex eller ikke.

Etter min mening er det også foreldrenes ansvar å kommunisere grensene som settes for barnet, og sørge for at barnet etterlever disse. Dersom barnet bryter foreldrenes regel om å ha sex før fylte 18, vil det være meningsløst å brukes straffeapparatet til dette.

Ingen kommentarer: