22 juli, 2006

Konstantin


Jupps så er Babyen kommet hjem, ting er på hodet i heimen, og jeg skal skrive et innlegg om Konstantin.

Konstantin var en romersk hærfører som levde på 300 tallet. På et tokt i England(?) fikk han en visjon av korset. Han tok korset som sitt symbol og reiste derifra inn til Rom der han overtok keisermakten.

Fram til da hadde de kristne levd under så sterke forfølgelser at ordet martyr, som egentlig betød vitne, til nå hadde endret betydning til å bety en som dør for troen sin. Når ord endrer betydning slik så vitner det om de forfølgelsene som hadde vært.

Konstantin tillot først kristendommen som religion i romerriket, han avskaffet keiserdyrkningen, og forbød etterhvert alle andre religioner.


Etter å ha vært keiser i noen år så flyttet han keisersetet til det moderne Istanbul som fikk navnet Konstantinopel. Den katolske paven forble nå i rom, og det utviklet seg til en maktkamp mellom keiser og pave.

Dette var på mange måter avslutningen av det enorme romerriket. Herifra så gikk det bare nedover med det.

Når keiseren var ute av rom så forsvant mye av den beskyttende krigsmakten. Rom var fortsatt en avsindig rik by. Byen rom(a) ble forsøkt inntatt av Barbarene fra nord, og Attila huneren forhandlet med paven som klarte å hindre byen Rom fra å bli inntatt. Det paven ikke klarte å hindre var at akveduktene som sikret rom ferskt vann ble ødelagt.

Ødeleggelsen av akveduktene fikk to konsekvenser. For det første mistet romerne tilgangen på rent vann, noe som gjorde at det nok oppstod en del sykdommer. Det verste var likevel at det vannet som tidligere var kontrollert nå rant fritt ut rundt byen og skapte noen enorme myrområder. Disse gav vekstvilkår for Malariamygg, som sammen med annen utflytting reduserte Roma fra å være en millionby til å kun ha 50.000 innbyggere.

Så hva skal vi si om Konstantin? Var han en helt?

3 kommentarer:

aasne sa...

big daddy, jeg må si tusen takk for alle gode oppmuntringer og innspill på blogen min og det jeg skriver. jeg smiler av det. takk igjen! vet ikke helt hvem du er, men jeg håper du får gode sommerdager framover. sammen med Gud.

kruldis sa...

Konstantin hørte visstnok en stemme si "Ved dette tegn skal du seire."

Om han er en helt eller ikke.. Han bedret situasjonen for kristne betraktelig.

Sånn som du ordlegger deg, får man inntrykk av at det var Konstantins skyld at Roma falt. Det er en grov forenkling.
De fleste historikere mener at Roma ville falt uansett; riket var faktiskt blitt så stort at det ikke lot seg styre lenger, med den infrastruktur og kommunikasjon som da fantes. Riket ble ustyrlig.
Det var nok symbolsk viktig at byen Roma falt, men den symbolikken ser man bare tydelig i ettertiden.

Et annet poeng er at det fins mange historikere som mener romerriket aldri falt, at det eksisterer den dag i dag.

Det kan du jo tenke litt på:)

Idalexa sa...

morsomt å få litt påfylling av historie. det har jeg ikke hatt på over ett år. men skal ha nyere historie til høsten. ineressant=)

det var egentlig bare et tidsspørsmål før romerriket falt. man kan selvfølgelig skylde på konstantin, men andre viktige faktorer spiller også inn. det er som å si at det er Gud sin feil at Israel er i krig med Libanon. Det blir banalt, men sånn indirekte er det jo rett...