04 juni, 2006

SLU, ikke alltid vår aller beste venn...


I forbindelse med lønnsoppgjøret vil jeg benytte meg av muligheten til å syte over studiefinansieringa:

1. Mens den alminnelige arbeider får 3-4% lønnsøkning i år får vi studenter omtrent 2%. Vi sakker med andre ord enda mer ut i år igjen.

2. Vi får kun utbetalt lån og stipend 10 måneder i året. Vi får ikke utbetalt feriepenger på dette. Dette gjør at i de to månedene med sommerferie må vi arbeide for å få hjulene til å gå rundt. Dette gjør at vi må ta ferien i desember, som er den eneste måneden da vi økonomisk kan klare det.

3. Problemet med å ta ferien ut i desember er at studentbarnehagene krever at en skal ha 4 ukers ferie midt på sommeren. En slik ferie er ikke bare uforenelig med å kravet til å arbeide om sommeren, den er også uforenelig med at desember er den tiden da studentene må ta fri.

Disse tingene går det an å planlegge seg ut av. Ved å arbeide i desember, og putte disse pengene på konto kan en ta fri 4 uker på sommeren. Med god planlegging og økonomistyring går dette fint.

4. Siden dagens studiefinanisering ikke dekker de faktiske utgiftene er de aller fleste studenter avhengig av ekstra inntekt. Denne ekstra stillingen ved siden av studiet gjør at økonomien går rundt, men gjør at en ikke får studert på full tid. Det synes at denne ordningen er tiltenkt fra Lånekassen, og at siden stipendene blir relativt sett mindre for hvert år ønsker en å forsterke dette.

5. Studenter har ikke lov til å være syk. Dette punktet synes jeg er det mest skremmende med studiefinansieringen. Sett at du blir syk, du får en eller annen lidelse som gjøre at du ikke er i stand til å dra på ekstrajobben din eller på forelesninger. Du aner ikke hvor lang tid dette tar, men legen din er så vennlig at hun sykemelder deg.

Lånekassepengene fortsetter å komme hver måned, og fordi du er sykemeldt fra ekstrajobben din mottar du penger fra trygdekontoret på dette. Så begynner eksamen å nærme seg. Siden du fortsatt er like syk, har du ikke sjans til å ta eksamen.

Så da søker du om å få lånet ditt gjort om til stipend, siden du var syk. Men neida, fordi du har mottatt utbetaling fra trygdekontoret (sykepenger fra din 20% stilling) blir ikke lånet gjort om til stipend. Du sitter da igjen med at du siste halvåret har mottatt 15.000 i sykepenger fra din lille ekstrajobb, og lånet i lånekassa har vokst med 40.000 kroner.

Dette utslaget av studiefinansieringsordningen er jo helt absurd!!!


Det er ikke rart at Statens Lånekasse for Utdanning forkortes SLU!
Så kjære venn, om du er student og blir syk, så er lærdommen at du ikke må ta imot sykepenger fra trygdekontoret. Det taper du stort på!!!

2 kommentarer:

Prinsesse Solstråle sa...

Man må vel bare prøve å være takknemlig for at man lever i ett samfunn som gir oss penger sånn helt uten videre. Men det må jo være lov å stille kritiske spørsmål likevel. Det er jo ikke alle offentlige systemer som er like logiske.

Anonym sa...

Jeg er enig med deg, Marius! Jeg syns at det er håpløst lite penger vi mottar fra lånekassa, og det verste er at det kun er maks 32000 i året som blir omgjort til stipend, som igjen fører til at enhver fulltidsstudent lever på 50000 lånte penger i året. Det er helt tragisk, at den norske stat sier de satser på fulltidsstudenter!